SİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası otomobil, kamyonet, kamyon… Vb. karayolları taşıtları için yapılan sigortadır. Devlet tarafından bütün motorlu araç sahiplerine yapılması zorunlu tutulmuş olan ve kaza sonucunda diğer araç veya üçüncü şahıslara vereceğimiz zararları güvence altına alan sigorta türüdür.

Peki, Neden Zorunlu?

·         Trafik sigortası araç sahibini koruyan bir sigorta türüdür aslında. Kaza oldu diyelim; araç sahibi de kazada suçlu olsun. Karşı tarafın aracında oluşan maddi hasarı,3.şahışlara verilen bedeni zararı kendisi üstlenmeden yaptırmış olduğu trafik sigortası tarafından karşılanacaktır. Sonuç olarak sigorta hem araç sahibini hem de karşı tarafı güvence altına alır.

·         Zararın karşılanma esası, kişinin karıştığı kazadaki hata oranına göre değerlendirilir. Polis ya da mağdurlar tarafından olay yerinde tutanak düzenlenir. Rapor sonucu suç oranına bakılarak karşı tarafın sigorta şirketi tarafından hasar bedeli ödenir.  

Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

·         Maddi Zararlar -> araca verilen maddi zararları karşılar.

·         Sağlık Giderleri -> karşı tarafa verilen bedeni zararı karşılar. Araçtaki kişi sayısı esastır.

·         Sürekli Sakatlık & Ölüm Teminatı -> sürekli sakatlık kaza sonucu karşı tarafın kısmen veya tamamen çalışamaz hale gelmesiyle meydana gelecek olan zararı kapsar. Ölüm teminatı ise birinin ölümüne sebep olunması durumunda defin masrafları ve kişinin ailesine manevi tazminat ödemesini kapsar.

Zorunlu Trafik Sigortası’nın Fiyatının Belirlenmesi

             Sigorta fiyatını belirleyen birçok etken vardır: aracın cinsi, kullanım şekli, poliçe yenileme süreci, bulunduğu basamağı vb. gibi

·         Aracın cinsi; otomobil, kamyonet, kamyon, çekici, otobüs vb. gibi bütün araçlarda fiyat uygulaması farklıdır.

·         Ticari ve hususi olması fiyatı etkiler.

·         Poliçe yenileme süreci kapsamında poliçe yenilenmezse eğer önce %5 daha sonra %10- %15- %30- %45 ve en son %50 sürpriz (gecikme) uygulanarak fiyat belirlenir.

·         Basamak dediğimiz durum ise kişinin ilk aracı diyelim bu orta kademe dediğimiz 4.basamaktan başlar. Hasarsız olarak 1 yıl kullandı 5.(%15’lik indirim), sonra 6.(%30’luk indirim), ve son maksimum 7.(%45’lik indirim.)basamağa kadar çıkar. Tabi bunun tam tersi de olabilir 4.basamaktayız diyelim kaza yaptık 3.basamak, tekrar oldu diyelim 2 ve 1 olarak düşmesi durumunda da “riskli sigortalılar havuzu” kapsamına girer ve güncel fiyatlar ona göre belirlenir.

·         Tescil işleminin olduğu şehir de fiyatı etkiler. Yani örneğin; İstanbul ile Aksaray'a çıkan fiyat aynı değildir. Bunu da şehrin kalabalık olması ve buna bağlı olarak kaza oranın artması durumu etkiler.